Лечение с кислород при диабет в барокамера

Въздухът, който дишаме, е съставен от 21 % кислород. Това е напълно достатъчно за поддържане на нормалния живот на организмите на Земята. Но чудили ли сте се някога какво би се случило, ако вдишваме 100 % кислород? Той би бил достатъчен, за да революционизира лечебния процес.

Хипербарната кислородна терапия, която е известна още като HBOT или HBO, е начин за осигуряване на кислород в среда под налягане на пациентите. Хипербарната камера, която по принцип прилича на стъклена епруветка или нещо подобно на „шушулка“, помага да се даде този 100 % кислород на пациентите, за да се подпомогне лечението на различни състояния, включително упорити диабетни рани. Ето защо лечението с кислород при диабет дава много добри резултати.

Налягането в камерата, равно на количеството на налягането на дълбочина 10 метра под морското равнище, помага на кислорода да пътува през кръвта и плазмата, като гарантира, че така той достига до желаните зони и то до ниво клетка. Когато кислородът се използва в хипербарни камери, той помога за насърчаването на растежа на нови кръвоносни съдове, където преди това е имало увредена тъкан или съдове.

Ако диабетът не се лекува, последиците могат да са загуба на усещане в краката. Всяко разраняване на кожата, като малък разрез или олющване, може да не заздравее, ако имунната система е нарушена. Рана, която би заздравяла нормално при човек без диабет, може да стане по-голяма и сложна за лечение при диабетиците. Раните, които не зарастват, са сериозни и е много вероятно да се получат усложнения като инфекции при пациенти, които не търсят правилно лечение. В най-лошите случаи може да се наложи ампутация на крайници, което би трябвало да е краен случай. За да не се стига до там, все по-често се прилага лечение с кислород при диабет в барокамера.

Днес използването на хипербарната кислородна терапия нараства с бързи темпове и се превръща в норма, а не в изключение в масовата медицина. Някои от състоянията, лекувани с нея, включват артериална недостатъчност, отравяне с въглероден оксид, гангрена, компрометирани кожни присадки и клапи, синдроми на скелетните мускулни отделения, радиационни наранявания, тежка анемия и други.

Както можете да видите, този тип терапия не е подходяща само за диабетици, но лечението с кислород при диабет е честа практика, тъй като тези хора са по-предразположени да страдат от рани като цяло.

Ако имате рана, която не заздравява или някое друго от споменатите състояния, можете да попитате Вашия лекар дали хипербарната терапия не е подходяща за Вас. Получената информация може много добре да повлияе както на Вас, така и на Ваш близък, и да Ви помогне да имате по-добро качество на живот!