соларни инсталации

Струва ли си да инвестирате във фотоволтаична система за къща

Все по-голям интерес се наблюдава напоследък към фотоволтаичните системи. Този тип соларни инсталации се приемат като много икономична алтернатива за осигуряване на електричество за битовите нужди на домакинствата. Инвестирането във фотоволтаична система за къща не само може да ви спести страшно много разходи, но от своя страна да представи екологичен способ за намаляване на вредните емисии, които се освобождават при традиционния метод на производство на ток. Какви са преимуществата и от какви са възможностите на соларните инсталации, предназначени за къщи предстои да разберете от днешното четиво.

За цялостно или частично захранване

За ежедневните си битови нужди домакинството изразходва конкретно количество електроенергия. Фотоволтаичните технологии са проектирани така, че да могат да се пригодят както към къщи така и други жилищни имоти като бунгала, вили, хижи. Това, което е характерно за соларните инсталации е, че се проектират съобразно индивидуалното потребление на домакинството. Затова на пазара се предлагат както системи за цялостно захранване на електрическата инсталация така и са възможни частични решения, които например да се отнасят до осигуряването на топла вода.

Спецификациите, които е важно да имате предвид при използване и интегриране на фотоволтаични системи се отнасят до:

  • Отлична функционалност;
  • Възможност за разширяване при необходимост с оглед на осигуряване на по-големи мощности;
  • За собствена консумация на къщата или с цел продажба към електроразпределителните дружества;
  • Нужен брой фотоволтаични модули за осигуряване на необходимата мощност за захранване на техниката в къщата и други.

Всичко това се уточнява още при създаването на проект за изграждането на инсталацията, тъй като фирмата, която ще бъде ангажирана с процеса е необходимо да планира всеки един от детайлите.

Удобства от използване на слънцето като източник на енергията

фотоволтаични системиПо своята същност фотоволтаичните инсталации са проектирани така, че да могат да осигурят на домакинствата необходимата мощност за цялостно или частично захранване на уредите в дома. Използвайки слънчевата светлина соларните модули я трансформират в електроенергия. Множество са положителните качества от интегрирането на такива системи, тъй като те благоприятстват за:

  • Осигуряване на неограничено количество топла вода;
  • Намаляват драстично сметките за потребление на електричество;
  • Могат да осигурят нежния ток не само за работа на уредите в имота, но и такова, което да ви носи приходи;
  • Инвестицията е перспективна, тъй като живота на соларните системи надхвърля 25-30 години при правилна експлоатация и поддръжка.

Предвид това, че страната ни се намира в много благоприятна зона за изграждане на фотоволтаични технологии е напълно естествено да помислите за изграждането на такава на покрива на вашата къща или в дворната зона.соларни инсталации