10 въпроса, които трябва да зададете преди да изберете интериорен дизайнер

Време е за отдавна отлагания ремонт на вашето жилище и вие сте толкова развълнувани, че нямате търпение да започнете. Преценили сте, че е по-добре да наемете интериорен дизайнер, който да се заеме с цялостния редизайн, за да бъде крайния резултат точно такъв какъвто си го представяте. Преди това обаче трябва да се сигурни, че избраният от вас дизайнер е правилният. За да ви помогнем и да улесним процеса, заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева подготвихме 10-те основни въпроса, които трябва да зададете на избраните от вас дизайнер, преди да го наемете.

 

Бъдете готови и знайте какво точно искате

Първото и най-важното нещо, преди да потърсите помощта на дизайнер, който да създаде интериора на вашите мечти е да се подготвите и да знаете какво точно искате. Когато клиента знае какво иска има ясна представа за нещата, то процеса по реализацията на интериора е много по-лесен, забавен и преди всички успешен.

 

Бюджет

Добре помислите с какъв бюджет разполагате и колко можете да похарчите. Бъдете реалисти, защото определянето на бюджета е в основата на целия процес

 

Време

Освен бюджета помислете и колко време можете да отделите на проекта. Според мащаба на интериора ви ще се определи и времето, което ще отнеме целия процес на редизайн, а това означава, че ако имота ви е едностаен това може да се случи в по-кратки срокове, отколкото ако е многостаен апартамент. Поради тази причина добре си преценете време, което можете да отделите на интериорния дизайн на вашия дом.

 

Промени

Помислете предварително ще се налагат ли конструктивни промени в имота и ако да, ги уточнете какви и къде ще бъдат. А избраният от вас опитен интериорен дизайнер ще ви помогне с реализацията им, като ви съдейства с намерането на подходящите майстори за тази работа.

 

Стил и идеи

Решете как искате да изглежда вашия дом. Ако имате любим стил, съберете изображение от интернет или списания на интериори, които ви вдъхновяват. По този начин най-лесно ще покажете на вашия интериорен дизайнер какво точно ви харесва и каква е вашата представа.

 

Какво да попитате интериорните дизайнери

Когато вече сте преминали през горните няколко етапа вече спокойно можете да търсите помощ за реализиране на мечтания дом. Важно е да знаете какво да попитате интериорния дизайнер, а с помощта на следните 10 въпроса този процес е много по-лесен.

 

“Какви са вашите препоръки и портфолио?”

Винаги проверявайте кого наемате! Уверете се, че избрания дизайнер има легитимни препоръки и портфолио. Ако пък бюджета ви е по-малък можете да потърсите помощ и от по-неопитен дизайнер, но не забравяйте да проверите неговото портфолио.

 

“Какви услуги предлагате?”

Не всички интериорни дизайнери предлагат еднакъв набор от услуги. Информирайте се какво ще получите. Ето и някои от услугите, които може да ви предложи интериорния дизайнер:

  • консултация
  • измерване и оценка на площта
  • пространствено планиране
  • дизайнерски концепции

 

“Как структурирате проектите?”

Как дизайнерът структурира проекта, ще ви даде индикация за неговия начин на работа, как разпределя времето, както и какво да очаквате от процеса. Добра идея е да започнете с първоначалната консултация и след това обсъдете таксите, преди да се впуснете в процеса на проектиране. Дизайнерът трябва първо да представите концепция, преди да бъдат финализирани детайлите на дизайна.

 

“Как таксувате?”

Въпросът за таксите се отнася пряко до бюджета ви. Трябва да знаете как точно ще ви таксуват – дали дизайнера работи на фиксирана ставка, дали се плаща на час или на квадратен метър.

 

“Можете ли да препоръчате майстори?”

Всеки добър интериорен дизайнер има установени отношения с майстори, с които е работил и преди и добре се познават. Това както сами се досещате, е ключово значение за успешното реализиране на проектите.

 

„Извършвали ли сте подобри проекти?“

Така ще научите колко е опитен дизайнера. Ако той е работил по подобни проекти можете да поискате да ви покаже снимки преди и след края на редизайна, за да видите дали ще ви хареса крайния резултат.

 

„Какъв е вашият любим стил в интериорния дизайн?“

Добре е да знаете кой стил най-много влече избраният от вас интериорен дизайнер, защото макар той да може да работи с всеки стил, който клиента поиска, то невинаги крайния резултат е безупречен. Ако стиловите ви предпочитания съвпаднат това би бил идеалния вариант, защото целия процес ще бъде много по-гладък.

 

“Какъв беше последният ви реализиран интериор?“

Ваше право е да поискате да погледнете последния реализиран проект, за да придобиете реална представа дали дизайнерът използва най-новите тенденции и иновации. Също така можете да поискате контактите на последния клиент, за да попитате за тяхното мнение относно работата на дизайнера.

 

“Какви са вашите предпочитания в интериора?”

Това е малък тест, с помощта, на който ще получите представа за интуицията на дизайнера и дали неговия стил ще отговаря на вашия вкус и начин на живот. Според някои дизайнери трябва да се използват повече неутрални цветове и материали от дърво, а според други трябва да се залага на по-смели цветове и здравите елементи от камък.

 

„Как мога да живея по-добре в дома си?“

Тук вашата цел е не да объркате дизайнера, а да разберете доколко вашия дизайнер е запознат с иновациите, които значително улесняват живота.