пелетна камина

Има ли причина все повече домакинства да се отопляват с пелетни камини

Ефективността е в основата на това да се инвестира в уред, който може да ви гарантира уют и топлина, а същевременно с това обслужването и разходите около използването му да не струват скъпо. А възможности има много, тъй като иновациите в сектора са насочени към това да осигурят на клиентите удовлетворение и зимен комфорт. Затова искаме днес да ви представим изключително коректни тенденции, с които наистина ще можете да си гарантирате домашен уют, независимо от това какво са ви подготвили климатичните условия през студените месеци на годината. С пелетни камини – https://www.balkanenergy.bg разполагате с една удивителна алтернатива за да създадете комфорта, за който винаги сте мечтали.

За екологично отопление

Много са принципите, от които е важно да се водим, когато сме изправени пред избор. Отоплението е фактор, който неизменно се отразява върху финансите ни, а това определено налага да обмислим добре на какъв уред да се спрем. Освен цената като отговорни обитатели на планетата е редно да помислим и как влияе отоплението с един или друг уред на околната среда. А в съвременното общество това е сериозен факт, който няма как да остане пренебрегнат.

Пелетните камини се сред онези видове решения, които наистина могат да се разгледат като екологични и щадящи околната среда. Замърсяването на въздуха от различни източници е необходимо да се ограничи и именно поради това е препоръчително винаги, когато се избират уреди за отопляване да се акцентира на такива решения, които са с минимални вредни последици за природата. В това отношение камините на пелети имат своите преимущества, защото:

 • Използваното гориво е произведено от отпадъчни дървесни остатъци както и отпадък от преработката на семена, ядкови култури и други;
 • Изгарянето на ресурса в горивната камера извлича максимума топлинна енергия и няма загуби;
 • Отделят се минимални количества дим, газове и пепел.

Несъмнено е важно да се вземат под внимание редица обстоятелства, които гарантират, че използвания уред е безопасен за околната среда и чрез експлоатирането му даваме своя принос за намаляването на замърсяването на въздуха.

Икономични и рентабилни

каминаОтоплението може да се окаже доста голям разход за домакинството през зимата. Именно поради това е от съществено значение да се инвестира в такива решения, които са ключови и могат до голяма степен да оптимизират разходите ни топлина и уют. И по този критерий пелетните камини са невероятно приемливи, защото горивото е достатъчно калорично, икономично и енергийно ефективно.

За сравнение експерти в отоплителния сектор споделят, че при използване на обикновена камина на дърва за сезон едно домакинство разходва между 10 и 12 кубика дърва, а до три пъти по-малко му струва използването на пелетно гориво. Ето, че основанието да се използват такива решения са напълно обясними и е факт, че с камини на пелети:

 • Отоплението е по-икономично;
 • Сметките значително ще намалеят;
 • Енергийната ефективност на дома ще се повиши.

Достатъчно приоритети получавате и от гледна точка на обслужване на уреда, тъй като става въпрос за автоматизирани режими на работа, при които не се изискват ежедневни усилия, зареждане, почистване и цепене на дърва.

Видове пелетни камини

В зависимост от принципите на работа камините се делят на сухи и с водна риза. Двата вида възможности осигуряват на клиентите адаптивност на уреда според спецификата на техния интериор и квадратура. С особен приоритет се купуват моделите с водна риза, тъй като те са много по-енергийно ефективни и се грижат за цялостния комфорт и уют на дома.

Наред с равномерното разпределение на топлината този тип уреди се отличават и с това, че:

 • Успешно се сработват с инсталации за водно подово или парно отопление с радиатори;
 • Гарантират топла вода за бита;
 • Поддържат благоприятен климат в целия дом;
 • Нормализират разходите за отопление;
 • Безопасни и екологични са.

Ако все още имате някакви съмнения относно тези камини можете да се консултирате със специалисти за повече информация и насоки.