климатик

Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик

Всички сме наясно с ползите от отоплението с климатици. За чистота, свеж въздух в дома и оптимален комфорт е определящо да инвестираме в такъв тип уреди, които наистина могат да покрият високите ни изисквани за минимална ангажираност и икономии през зимата. Ако ви предстои да вземете решение относно уреда, с който ще  се отоплявате през зимата то ви съветваме на първо място да обърнете внимание на принципа на работа, енергийния разход и устойчивост на екстремни климатични условия. Днес ще се постараем да изясним спецификата на двата основни типа климатици, които се предлагат на българския пазар, а именно обикновени и интенторни.

Защо да НЕ избирате обикновен

Да, очевидно е, че цената тук би ви провокирала да инвестирате в такова решение, но е решаващо да помислите върху принципа на работа и особеностите на този тип стандартни уреди. Още повече, че когато човек се цели в новите технологии то определено е препоръчително да подходи отговорно и да се фокусира върху иновации.

НЕ ви съветваме да избирате обикновен, защото:

  • Компресорите им работят на постоянни обороти, а това означава прекалено голям разход на електричество;
  • При достигане на температурата климатика се изключва напълно и това е повод външното тяло да замръзне особено при по-ниски температури;
  • Неефективни са при падане на температурите под – 10°;
  • За да достигате по-бързо желаната температура е необходимо да използвате значително по-мощен вариант за по-мало помещение.

Ето ви основателни причини да се откажете от обикновен уред и да инвестирате малко повече, но в инвенторен или хиперинверторен вариант.

Ползи от отопление с инвенторен модел

климатична системаТова са ново поколение отоплителни уреди, които се приемат като супер надеждни, висококачествени и ефективни. Дефинирането им като такива не е случайно, защото режима на работа на компресорите им значително се различава от обикновения. Сред основните предимства на този тип климатици е това, че тук се наблюдава повишаване на оборотите, което е причина за:

  • Нисък разход на електроенергия;
  • Удължава се живот на компресора;
  • Минимална амортизация;
  • Много по-висока ефективност;
  • Дори при много ниски температури компресора не изключва, което не позволява на вентилатора да замръзне и така климатика да стане неизползваем;
  • Бързо достигане на желаната температура в помещението.

Това са обективни причини, поради които все по-голям процент домакинства избират именно новите тенденции, които им осигуряват добри условия за климатизация, а освен това средствата, които инвестират с напълно оправдани. Проучване сочи, че домакинства, които използват инверторни климатици спестяват между 30 и 45 % от разходите за електричество от други, които разчитат на обикновен модел.