екип

Кимоното – традиционна японска дреха и екип за бойни за практикуване на бойни изкуства

Като страна, известна със своите духовни ценности Япония е позната със своята богата култура, бойни изкуства и разбира се, традиционната дреха кимоно. Можем да кажем, че тези три основни акцента, с които оприличаваме страната са нейн символ, който я прави разпознаваема. Взаимстването на редица други европейски нации от историята на тази велика страна е напълно основателна, тъй като запазването на духа, самообладанието, синхрона със самия себе си е част от една религия, която днес ни напомня, че можем да бъдем богати дори без пари.

Бойните изкуства и традиционните облекла

Няма как да не знаете поне няколко стила на японски бойни изкуства, които днес са толкова популярни за практикуване и у нас. Наистина силата на духа, поддържането на добра физическа форма са сред основните предимства, които получават почитателите на бойните изкуства. За да бъдат практикувани обаче и да можете да извлечете максимума от всяко едно движение основен приоритет има екипировката. А ето тук идва ролята на японското кимоно като основно облекло/екипировка, с която да тренирате в залата. Кимоното е характерно за някои от видовете карате и други бойни техники. За разлика от традиционното кимоно, което прилича на дълга роба моделите, които се ползват при бойните спортове са доста по-скъсени. Има си основателни причини за това и те са провокирани от това, че тялото на боеца трябва да има свобода при движение на ръцете и краката.кимоно

Освен горната част на кимоното в съвременните екипи на бойните спортове се използват и панталони. Специфичното при тях е, че също широчината на крачолите е доста по-голяма от тази на стандартен панталон дори със свободна кройка. Идеята е да се осигури пълна свобода по време на движенията на краката.

Материи и цветове, характерни за японското кимоно

Кимоното е универсално облекло, което се използва както от жени, така и от мъже. Като страна, която е богата на традиции в текстилната промишленост е нормално кимоното да се изработва в широка палитра от нюанси и текстури. Определено като водещ моден акцент тук са коприната и сатенираните модели кимона с красиво ръчно рисувани цветни мотиви. Естествено, при бойните кимона нещата са доста по-обрани от гледна точка на многообразие. Основно се залага на платове като:

  • Памук;
  • Лен;
  • Коприна.

А типичните цветове, които се избират от бойците са бяло или черно. Има бойни клубове, при които има различни цветни акценти в екипировката, но те са единични и при тях се изработват кимона по индивидуална поръчка. Цялостни екипи и костюми, които са подходящи за практикуване на бойни изкуства можете да намерите в  fightshop.bg.