смяна на водомер

Скъпо ли е да сменим остарелия и повреден водомер?

Във всяко жилище е монтирано измервателно устройство, което отчита изразходената вода. То трябва да работи напълно изправно и да е в гаранция, защото така ще бъдете сигурни, че плащате само това, което наистина сте ползвали. Ако се чудите, колко струва смяната на водомер, бихте могли да проверите това в избрана от вас ВиК фирма. Специалистите, които се занимават с това, ще ви обяснят много подробно, какво представлява услугата и какви са актуалните цени. Обърнете внимание на всички детайли, тъй като щом ви се наложи да сменяте измервателното устройство, трябва да сте добре информирани.

Кои обстоятелства ще ни накарат да сменим водомера?

Съществуват определени аварии, които не позволяват на измервателното устройство правилно да отчита изразходената вода. В повечето случаи това е и причината да потърсите водопроводчик, който да смени водомера. Тази техника има и определен срок на експлоатация, който също трябва да бъде следен и когато се просрочи задължително да бъде сменен водомера. Всички тези неща са записани в договора, който сте подписали със съответното държавно дружество.

Вероятно и вие следите, каква сума давате за вода всеки месец и лесно би ви направило впечатление, ако тя рязко се завиши или пък е прекалено ниска. Подобно обстоятелство задължително трябва да ви наведе на мисълта, че има някакъв проблем, който трябва да бъде открит и отстранен възможно най-бързо. В случай че ви предстои нещо подобно изберете добра ВиК фирма с компетентни служители, която по най-бързия начин да нормализира ситуацията във вашия дом.

Какви са ключовите стъпки при избора на подобна услуга?

За начало е добре да знаете, че няма как сами да смените стария измервателен уред и да монтирате нов. Това задължително трябва да се направи от лицензирана ВиК фирма. Цялата процедура се узаконява чрез съответните документи и поради тази причина всичко трябва да е много стриктно и прецизно. От Хидро Старт ще представят малко по-подробна информация, която ще ви е полезна при подобни аварийни ситуации:водомер

  • извършва се демонтаж на проблемния водомер – водопроводчикът ще направи това много бързо, но също така е важно подробно да опише в протокол, какви обстоятелства налагат смяната на водомера. Всички тези детайли са важни, за да бъде регистрирано правилно новото устройство и всичко да е легално;
  • пристъпва се към инсталиране на новата техника – сами трябва да изберете модел и марка водомер. Обърнете внимание на различните възможности и се спрете на достатъчно качествен в средния или високия ценови клас уред. Възможно е да поискате съвет и от водопроводчика, тъй като той ежедневно се сблъсква с различни казуси;
  • оформяне на документалната част – при смяната на водомера той трябва да бъде пломбиран, а всички номера неговият и на пломбата се записват, за да бъдат документите и изрядно входирани в държавното ВиК дружество.

Това са основните стъпки, които трябва да бъдат преминати, за да се сдобиете с работещ измервателен уред за вода и да се чувствате спокойни за един дълъг период. Не пропускайте нито един детайл и пазете всичките си документи съвестно, за да реагирате при някаква авария или да следите срока на инсталираното устройство.

Кой е оторизиран да извършва смяна на водомер?

Регламентирано е, че такъв вид дейност могат да извършват само лицензираните ВиК дружества. Това до известна степен ви дава спокойствие, защото при необходимост веднага знаете към кого да се обърнете. Няма да се затрудните да откриете подходящия специалист, казват от Хидро Старт, защото модерните компании присъстват в интернет пространството и имат добре оформени сайтове.

Там ще получите бързо необходимата информация и ще може да се свържете, за да ви посети водопроводчик. Поинтересувайте се за репутацията на фирмата, на която сте се спрели, прочетете отзиви на клиенти и по възможност поискайте мнението на ваши познати. Хубаво е при разговора да уточните и сумата, която ще струва съответната услуга, за да не останете в последствие неприятно изненадани. Голяма част от специалистите поддържат едни разумни за клиента цени, затова е малко вероятно смяната на водомера да ви излезе скъпо. Това е възможно само, ако поръчате по луксозно измервателно устройство.

Защо да се доверим на известна ВиК компания?

Има определени причини, които биха ви накарали да заложите на познато име в бранша. Голяма част от потребителите предпочели специалисти, които отдавна се занимават с тази дейност, имат всички лицензи и разполагат с достатъчно на брой водопроводчици. Ако наемете известна ВиК фирма, имате следните преимущества:

  • коректно отношение и експедитивност – известните компании държат на репутацията си работят бързо и няма да ви разочароват;
  • внимание към детайла и правилно оформяне на документите – важно е всичко да бъде точно с документацията и легализирането;
  • добри цени – сумата, която ще отделите за услугата не е висока и така семейният ви бюджет няма да пострада заради възникналата аварийна ситуация.

Независимо че ще бъдете притиснати от това бързо да изберете ВиК фирма ви съветваме, да отделите малко време и да проучите различните компании и оферти за смяна на водомера. Така ще сте много по-спокойни, че изборът ви е добър и няма да имате никакви проблеми с отчитането на водата за в бъдеще.