Какво е нужно за стартирането на бизнес с мед

Започването на бизнес с мед изисква закупуването на качествена пчеларска техника, споделят от beehousebg.com. Тя е нужна за механизирането на отделните стъпки от цялостната дейност, за чиито успех са нужни постоянство, любов към пчелите и търпение. Начинаещите пчелари трябва да са наясно, че успехът се крие в неща като функционално оборудване, с което производството на течното злато ще е лесно и приятно.

Какви видове пчеларска техника има?

Пчеларската техника бива няколко основни вида – едра, помощен инвентар и други полезни придобивки за развитието на успешен бизнес. Сред често купуваните продукти са сепараторите, ваните за разпечатване, матураторите, помпите за мед, кошерите, хранилките и поилките за пчели, восъчните основи и др.

Всеки един от тези елементи намира своето полезно приложение в производството на мед, което може да е с цел подпомагане на семейния бюджет, но да достигне и доста по-големи мащаби. В зависимост от това какви са бизнес целите ни е редно да избираме и пчеларската техника – в основата на нейната покупка стоят критерии като качество, функции и цена.

Как да изберем?

Да инвестираме в пчеларска техника е сериозна стъпка, която изисква от нас да се фокусираме и да изберем функционално оборудване. Какво трябва да бъде то? Водещото в случая е да е с хубава изработка и да се борави лесно с него. Важно е да се прецени и дали изобщо имаме нужда от него – някои производства са малки и не налагат покупката на голям брой пчеларска техника.

Ако нямаме опит в селекцията на подобен вид стоки, е добра идея да се доверим експертното мнение на специалистите или да проверим какво пишат потребителите в интернет. Това ще ни помогне да вземем решение, базирано на проверена информация – надежден начин да извършим рентабилно вложение с висока възвръщаемост.

Каква сума ще ни е нужна за започването на бизнес с мед?

Отглеждането на пчели е характерна дейност за селските райони, където редица стопанства се развиват успешно. Все повече млади хора биват привлечени от този бизнес сегмент, който обещава добри печалби на фона на минимални стартови вложения. Колко ще ни струва започването на меден бизнес?

Покупката на пчеларска техника не е единственото нещо, което трябва да обмислим – преди това е нужно да закупим парцел, а след това да започнем да развиваме идеите си. Пчеларството може и да е успешно начинание, но само с уговорката, че сме използвали възможностите си по правилния начин.

Имайте предвид, че съществуват Национални програми, които подпомагат развитието на пчеларството. Те обаче поставят условието да са вложени първоначални средства, а след това може да се кандидатства по програмата. Европейският съюз също е ангажиран с поощряването на младите пчелари, отпускайки им финанси, за да оставят едно успешно „медено“ начало.

Как да изберем място за пчелин?

 

Това е също доста важна тема, която вълнува съзнанието на младите пчелари. Изборът на пчелин не бива да бъде избиран на случаен принцип, защото той се явява фундамент за отглеждането на пчелни семейства. Следните насоки биха били от помощ при намирането на подходящо място за отглеждането на чели:

  • разстояние от поне 3 км от други пчелини – препоръчително е нашият пчелин да се намира в близост до диворастящи растения и площи с култури. Това ще допринесе за постигането на успех с медения бизнес;
  • предпазено от ветрове място – пчелинът е желателно да е огряван от слънце и да не е изложен на студен вятър. Югоизток е чудесна локация, защото когато е студено, пчелите правят голям разход на храна през зимния сезон, а през пролетта се развиват с по-бавни темпове;
  • отсъствие на помийни ями, застояли води, сметища и др. – още едно важно условие при избора на пчелин. В допълнение, той трябва да е далеч от производствени централи, железопътни депа и металургии. Ясно е, че въздухът около тях е в пъти по-мръсен, а това може да окаже негативно влияние върху дейността на пчелните семейства;
  • тишина – пчелинът е препоръчително да бъде разположен на тихо място и да не е близо до главни пътища и железопътни релси. Вибрациите от преминаването на превозните средства могат да обезпокоят насекомите и да влоши качеството на работата им.

Отглеждането на пчели си има своите тънкости. Освен да купим хубава пчеларска техника, трябва също така да вложим любов в развиването на пчеларството. Така успехът няма да ни подмине, а и ще се радваме на добра печалба, с която да подкрепим семейния бюджет или да вложим в още по-хубаво оборудване.

Какво е важно да знаем за пчелното семейство?

 

Пчелното семейство се управлява от майка-пчела (Queen Bee), като то на свой ред се състои от около 60 000 пчели. Само майката е полово развита, а основата ѝ роля е да среща с търтеите (мъжките екземпляри), които я оплождат. След това те умират, а майката пчела започва да снася яйца.

Друго интересно за пчелните семейства е, че те живеят кошери, които са разположени един до друг. В различните месеци броят на пчелите е различен, като той е най-голям през лятото. Може би не знаете, но във всеки кошер си има и йерархия – младите насекоми имат задачата да чистят и възстановяват килийките, където са били яйцата. По-старите събират прашеца и нектара, след което се прибират в кошерите, за да доставят „товара“.